dr Ali shafiee

جراحی لوزه در تهران

همیشه زمانی که صحبت از جراحی می‌شود، بیماران با دلهره و نگرانی زیادی روبرو می‌شوند. جراحی لوزه نیز یکی از همین عمل‌هایی است که نام آن را زیاد شنیده‌اید و شاید برایتان دلهره‌آور باشد. به طور معمول شنیدن این نوع عمل یادآور خاطرات و ترس‌های دوران کودکی است که شاید داستان‌های ناراحت‌کننده‌ای نیز پشت آن وجود داشته باشند.

گذشته از همه ترس‌ها و نگرانی‌هایی که عمل لوزه به همراه دارد، این جراحی یک روش رایج است که می‌تواند به طور قابل توجهی کیفیت زندگی را برای بیمارانی که از عفونت‌های مکرر گلو و سایر مسائل مرتبط رنج می‌برند، بهبود بخشد. اگر شما یا یکی از عزیزانتان با این عارضه روبرو هستید، با کسب آگاهی در مورد عمل لوزه می‌توانید اضطراب خود را کاهش دهید. برای آشنایی بیشتر با این روش جراحی می‌توانید راهنمای زیر را دنبال کنید.

جراحی لوزه در تهران

آشنایی با جراحی لوزه

تانسیلکتومی عملی برای برداشتن لوزه‌ها، دو توده بیضی شکل از بافت لنفاوی است که در پشت گلو قرار دارند. از آنجایی که این توده‌ها در سیستم ایمنی بدن، به ویژه کودکان نقش مهمی دارند، می‌توانند مشکل‌ساز شوند.

جراحی لوزه به طور معمول تحت داروی بیهوشی عمومی انجام می‌شود و می‌تواند حدود 30 تا 40 دقیقه طول بکشد. این عمل بیشتر در کودکان رایج است اما در بزرگسالان نیز قابل انجام خواهد بود. دلایل این عمل می‌تواند متفاوت باشد. برای مثال برخی از افراد به دلیل گلودرد مزمن، آپنه خواب یا التهابات لوزه‌های مکرر به این عمل روی می‌برند.

دلیل انجام جراحی لوزه

در قسمت قبلی نیز گفتیم، دلایل زیادی برای انجام این عمل و برداشتن لوزه وجود دارند. برخی از اصلی‌ترین دلایل انجام عمل لوزه را در بخش‌های بعدی به طور خلاصه شرح می‌دهیم.

مشکلات مکرر لوزه

برای افرادی که حملات و مشکلات مکرر لوزه را تجربه می‌کنند، این جراحی الزامی است. در صورتی که بیشتر از 7 بار در یک سال با مشکلات لوزه درگیر هستید، باید برای برداشتن آنها دست به کار شوید.

لوزه مزمن می‌تواند ناراحتی مداوم را به همراه داشته باشد و شما را از رفتن به محل کار بازدارد یا اینکه کودکان نتوانند به تحصیل خود ادامه دهند.

آپنه خواب

بزرگ شدن لوزه‌ها می‌تواند راه هوایی را در زمان خواب مسدود کند و منجر به آپنه خواب شود. این وضعیت می‌تواند باعث اختلال در الگوهای خواب و سایر مشکلات سلامتی شما شود. عمل لوزه یکی از مناسب‌ترین راه‌حل‌ها برای رفع این معضل است.

مشکل داشتن در بلع

در برخی موارد، بزرگ شدن لوزه‌ها می‌تواند بلع شما را دشوار کند. این موضوع می‌تواند به تغذیه نامناسب و سایر عوارض نیز منجر شود. بنابراین نیاز به مداخله جراحی نیز افزایش می‌یابد.

تشکیل آبسه

آبسه لوزه‌ها که مجموعه‌ای چرک در اطراف لوزه‌ها است می‌تواند به دلیل التهاب لوزه ظاهر شود. اگر این آبسه‌ها عود کنند یا شدید شوند، ممکن است جراحی لوزه تنها راه‌حل محسوب شود.

سایر دلایل

در مواردی نادر، عمل لوزه می‌تواند به دلیل سایر مشکلات سلامتی همانند تومورهای مشکوک و سایر شرایط غیرطبیعی انجام شود. همچنین بوی بد دهان، اختلال تنفسی، خروپف شدید و غیره نیز می‌توانند از دیگر دلایل انجام عمل لوزه باشند.

علائم ورم لوزه

التهاب شدید لوزه‌ها قبل از جراحی لوزه

همیشه ورم لوزه نیاز به جراحی ندارد و تنها در برخی موارد شدید، بیماران برای رفع ورم لوزه خود باید عمل را تجربه کنند. گلو درد شدید می‌تواند نشان‌دهنده ورم لوزه باشد. همچنین برخی از بیماران با مشکلات شدید بلع روبرو هستند یا اینکه بلع آنها خیلی دردناک است، به همین دلیل به جراحی نیاز دارند.

همچنین اگر صدای شما خش‌دار شده به طور حتم لوزه‌هایتان دچار ورم شده‌اند و باید برای درمان آنها دست به کار شوید. از دیگر نشانه‌ها و علائم ورم لوزه می‌توان به تنفس سخت اشاره کرد. حتی تب و لرز نیز از نشانه‌های ورم لوزه هستند. در ادامه برخی دیگر از علائم ورم لوزه را نام می‌بریم:

  • گوش درد شدید
  • دل درد شدید
  • سر درد شدید
  • احساس خشکی در گردن
  • حساسیت فک و کردن
  • قرمز، سفید و زرد شدن لوزه‌ها

جراحی لوزه برای کودکان است؟

با اینکه عمل لوزه بیشتر در کودکان انجام می‌شود اما بزرگسالان نیز به دلایل مختلفی که در بخش قبلی ذکر شد ممکن است به این جراحی نیاز داشته باشند. البته که عمل لوزه در کودکان و بزرگسالان با تفاوت‌هایی همراه است.

برای مثال دوره بهبود در کودکان سریع‌تر از بزرگسالان خواهد بود. همچنین کودکان در طور فرآیند بهبودی خود به حمایت و مراقبت بیشتری نیاز دارند. راهبردهای مدیریت درد در کودکان و بزرگسالان متفاوت است؛ زیرا کودکان ممکن است ناراحتی خود را به وضوح ابراز نکنند.

به طور کلی بزرگسالان بعد از این عمل دوره نقاهت طولانی‌تر و درد شدیدتری را نسبت به کودکان تجربه می‌کنند. با توجه به اینکه بزرگسالان شرایط بهداشتی و زمینه‌ای خاصی دارند به طور حتم قبل از جراحی به ارزیابی دقیق نیاز دارند.

مراحل جراحی لوزه

آشنایی با مراحل انجام عمل لوزه می‌تواند به کاهش اضطراب شما کمک کند. برای اینکه بتوانید این عمل را به خوبی پشت سر بگذارید باید قبل از جراحی توسط پزشک خود ارزیابی کامل انجام دهید. معاینه فیزیکی نیز اولین مرحله از آماده‌سازی برای عمل لوزه است.

همچنین متخصص باید بر تاریخچه پزشکی شما مروری داشته باشد. در ادامه انجام آزمایش خون می‌تواند به ارزیابی کلی سلامت شما کمک کند. به طور معمول بیماران باید تا چند ساعت قبل از عمل از خوردن و آشامیدن خودداری کنید. مراقبت‌های قبل از عمل را جدی بگیرید.

در بخش‌های قبلی نیز گفتیم این جراحی تحت تاثیر بیهوشی عمومی انجام می‌شود. بعد از بیمار بیهوش می‌شود متخصص با استفاده از ابزارهای مخصوص برای برداشتن لوزه‌ها از پشت گلو دست به کار می‌شود. در ضمن جراح روش‌هایی را برای کنترل خونریزی به کار می‌برد. ناگفته نماند این عمل نیازی به بخیه ندارد؛ زیرا به طور طبیعی بهبود می‌یابد.

تغییر صدا بعد از جراحی لوزه

برداشتن لوزه در حین جراحی لوزه

یکی از شایع‌ترین و رایج‌ترین شرایطی که بعد از عمل لوزه قابل مشاهده است، تغییر صدا فرد بیمار خواهد بود که بیشتر در کودکان به چشم می‌خورد. البته این تغییر صدا امری دائمی نیست و بعد از مدت کوتاهی به طور کامل رفع شده و درمان می‌شود.

متاسفانه برخی از کودکان بعد از انجام این جراحی دچار تغییر صدا شده‌اند و این معضل آنها با استفاده از گفتار درمانی رفع شده است. در نظر داشته باشید همه افراد متقاضی این عمل با تغییر صدا روبرو نمی‌شوند بلکه افرادی که به شکاف کام دچار هستند، شاید بعد از عمل لوزه صدایشان تغییر کند.

به طور کلی این موضوع به شرایط لوزه‌های بیمار بستگی دارد، همچنین تخصص فرد جراح نیز به هنگام برداشتن لوزه‌ها تاثیرگذار خواهد بود. در صورتی که متخصص تنها قسمت مورد نظر از لوزه را بردارد تغییر صدا کمتر رخ می‌دهد.

دوره نقاهت بعد از جراحی لوزه

دوره بهبودی بعد از جراحی برداشتن لوزه در افراد مختلف متفاوت است اما به طور کلی یک الگوی قابل پیش‌بینی برای بیشتر بیماران وجود دارد. بعد از عمل لوزه، بیماران تا زمانی که بیدار و پایدار شوند در اتاق ریکاوری تحت نظر خواهند بود.

این روند ممکن است چند ساعت طول بکشد. پس از ترخیص بیماران باید از دستورالعمل‌های ذکر شده به آنها پیروی کنند. مدیریت درد و ناراحتی نیز به دوران نقاهت این عمل مرتبط است. پزشکان اغلب مسکن‌هایی را برای کنترل درد پس از عمل تجویز می‌کنند. داروهای بدون نسخه نیز ممکن است توصیه شود.

هیدراته ماندن بعد از این عمل نیز بسیار مهم است. بیماران باید مایعات زیادی بنوشند اما از نوشیدنی‌های اسیدی یا تند که ممکن است گلو را تحریک کند، خودداری کنند. تنظیم رژیم غذایی نیز از دیگر مراقبت‌های بعد از عمل است. بیمار باید غذاهای نرم را در مراحل اولیه دوره نقاهت خود بخورید. غذاهایی همانند ماست، بستنی و اسموتی می‌تواند تسکین‌دهنده باشد و به بلع شما کمک کند.

بیشتر بیماران می‌توانند یک دوره بهبودی در حدود 10 تا 14 روز را داشته باشند. در این دوره بهبودی تورم و دلمه در گلو احساس می‌شود. همچنین بیمار به تدریج می‌تواند عادات عادی خوردن و آشامیدن خود را از سر گیرد و علائم بعد از جراحی نیز به مرور بهبود می‌یابند.

بعد از جراحی لوزه چه چیزهایی بخوریم؟

نوشیدن مایعات زیاد کلید بهبودی کامل و سریع بعد از عمل برداشتن لوزه‌ها است. علاوه بر این، بهتر است در هفته اول بعد از جراحی خود غذاهای نرم و خنک بخورید. بعد از اینکه احساس راحتی بیشتری به شما دست داد، می‌توانید غذاهای جامد نیز میل کنید.

توصیه می‌کنیم از خوردن غذاهای سفت و تند بپرهیزید؛ زیرا این غذاها می‌توانند محل جراحی شما را تحریک کنند. برخی از توصیه‌های غذایی و نوشیدنی در طول بهبود دوره بعد از عمل عبارت هستند از:

  • آب
  • چای
  • آبمیوه
  • بستنی
  • اسموتی
  • ماست
  • پودینگ
  • سس سیب
  • آبگوشت
  • پوره سیب زمینی
  • تخم مرغ همزده

فواید جراحی لوزه

جراح در حال انجام جراحی لوزه

در حالی که همه عمل‌ها با خطرات و مشکلاتی همراه هستند اما عمل لوزه با فواید زیادی همراه خواهد بود. یکی از فوری‌ترین فواید جراحی لوزه کاهش دفعات و شدت عفونت‌های گلو است. بسیاری از بیماران بهبودی قابل توجهی را بعد از این عمل در سلامت کلی خود تجربه می‌کنند.

کیفیت خواب بهتر نیز از دیگر مزایای این عمل است. برای مبتلایان به آپنه خواب ناشی از بزرگ شدن لوزه‌ها عمل برداشتن آنها می‌تواند منجر به بهبود کیفیت خواب و کاهش خستگی در طول روز شود. بهبود کیفیت زندگی نیز جزء فواید همین عمل محسوب می‌شود.

بیماران اغلب بهبود کلی در کیفیت زندگی خود را پس از برداشتن لوزه گزارش می‌کنند. رهایی از عفونت‌ها و ناراحتی‌های مکرر می‌تواند منجر به سبک زندگی فعال‌تر و رضایت‌بخش‌تر شود. شما با این عمل می‌توانید از سلامتی بلند مدت خود نیز نهایت لذت را ببرید؛ زیرا برداشتن لوزه‎ها خطر مبتلا به عفونت مزمن گلو، تب روماتیسمی و مشکلات کلیوی را کاهش می‌دهد.

خطرات و عوارض مربوط به جراحی لوزه

مانند هر عمل دیگری، جراحی لوزه نیز با خطرات و عوارض احتمالی روبرو است که البته این موارد تا حد زیادی نادر هستند اما آشنایی با آنها ضروری است. در این بخش برخی از عوارض احتمالی عمل لوزه را شرح می‌دهیم:

  • خونریزی: یکی از شایع‌ترین خطرات این عمل خونریزی است که می‌تواند در حین یا بعد از جراحی رخ دهد. در حالی که بیشتر خونریزی‌ها جزئی و قابل کنترل هستند، برخی موارد ممکن است به مداخله اضافی نیاز دارند.
  • عفونت: اگر چه این عارضه خیلی نادر است اما احتمال دارد در محل جراحی عفونت ایجاد شود. علائم عفونت نیز شامل تب، افزایش درد و چرک است.
  • خطرات حاصل از بیهوشی: مانند هر عملی که به بیهوشی نیاز دارد، خطراتی همانند واکنش‌های آلرژیک یا عوارض تنفسی نیز در این جراحی امکان‌پذیر هستند. بهتر است از متخصصی کمک بگیرید که خطرات احتمالی بیهوشی به حداقل برسد.
  • درد و ناراحتی شدید: درد بعد از عمل شایع است و شاید تا چند روز طول بکشد. جراح به طور معمول داروهای ضد درد را برای مدیریت ناراحتی شما تجویز می‌کند.
  • تغییر ذائقه: برخی از بیماران تغییرات موقتی را در حس چشایی خود مشاهده می‌کنند یا اینکه بر این تصور هستند جسمی خارجی در گلو آنها وجود دارد.

جراحی لوزه درد دارد؟

جراحی لوزه برای درمان عفونت لوزه‌ها

بعد از این عمل ممکن است احساس ناراحتی داشته باشید. همچنین در این راهنما گفتیم که دوره بهبودی بزرگسالان نسبت به کودکان دشوارتر است. از آنجایی که عمل با بیهوشی انجام می‌شود شما درد زیادی احساس نمی‌کنید اما درد یا ناراحتی بعد از عمل امری طبیعی است که ظرف چند هفته از بین می‌رود.

برای اینکه بتوانید این درد و ناراحتی‌ها را بیشتر تحمل کنید، بهتر است داروهای تجویز شده را بخورید و از دستورالعمل‌های متخصصان نیز پیروی کنید. با این کار می‌تواند به کاهش درد و ناراحتی خود کمک کنید.

سخن آخر

برداشتن لوزه یک عمل است که می‌تواند بهبودی قابل توجهی را در سلامت افراد و کیفیت زندگی آنها به همراه داشته باشد. اگر از مشکلات مزمن لوزه خود خسته شده‌اید یا به آپنه خواب دچار هستید، توصیه می‌کنیم برای جراحی لوزه خود با یک متخصص مشورت کنید.

دکتر علی شفیعی متخصص گوش، حلق و بینی یکی از جراحان حرفه‌ای در این حوزه است که علاوه بر جراحی بینی و عمل‌های زیبایی، تیمی متخصص و مطبی مجهز برای عمل لوزه یا سایر جراحی‌های درمانی مشابه را شامل می‌شود.