آیا تا به حال به نقش جذاب و مهم حس بویایی خود در زندگی روزمرهتان توجه کردهاید؟ از عطر قهوه دم شده سر صبح گرفته تا رایحهای آرامشبخش همگی از احساسات خوشی هستند که به واسطه حس بویایی خود تجربه میکنیم. متاسفانه برخی از افراد این حس حیاتی و کارآمد خود را به دلیل برخی از شرایطهای پزشکی از دست میدهند یا حس بویایی آنها کاهش مییابد.
فهرست مطالب
Toggleیکی از دلایلی که ممکن است به کاهش حس بویایی منجر شود، رینوپلاستی یا جراحی سینوسهای بینی خواهد بود. در صورتی که شما نیز بعد از جراحی بینی خود دچار این عارضه شدهاید، به طور حتم در جستجوی روشهای درمانی هستید. برای آشنایی بیشتر با دلیل کاهش حس بویایی بعد از جراحی بینی و روشهای درمانی آن میتوانید راهنمای زیر را دنبال کنید.
جراحی بینی چه تاثیری بر حس بویایی دارد؟
یکی از مهمترین نگرانیهای بیمارانی که تحت عمل جراحی بینی قرار میگیرند، بروز تغییرات در حس بویایی آنها است. متاسفانه برخی از زیباجویان بعد از جراحی به طور موقت حس بویایی خود را از دست میدهند. تجربه از دست دادن موقت حس بویایی پس از عمل بینی امری معمول است.
این عارضه اغلب به دلیل تورم و التهاب بافتهای بینی رخ میدهد و گیرندههای بویایی را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. همچنین برخی از بیماران تغییراتی را در توانایی خود به منظور درک بوهای خاص گزارش میکنند. این تغییرات حس بویایی به تغییرات در آناتومی بینی یا روند بهبود آن بستگی دارد.
در موارد نادر نیز افراد زیباجو به آنوسمی از دست دادن کامل حس بویایی مبتلا میشوند. اگر اعصاب بویایی در حین عمل جراحی آسیب ببیند، ممکن است آنوسمی رخ دهد. البته خیلی جای نگرانی نیست؛ زیرا این عارضه تا حد زیادی غیر معمول خواهد بود.
جالب توجه است، برخی از افرادی که بینی خود را جراحی کردهاند پس از عمل متوجه بهبود حس بویاییشان میشوند. این حالت بیشتر در افرادی رخ میدهد که قبل از رینوپلاستی از انسداد بینی خود رنج میبردند. بنابراین جراحی بینی بر عملکرد حس بویایی آنها تاثیر مثبت دارد.
آیا همه افراد بعد از عمل بینی حس بویایی خود را از دست میدهند؟
همه افراد بعد از جراحی بینی حس بویایی خود را از دست نمیدهند اما این اتفاق برای بیشتر زیباجویان امری رایج است. شدت و مدت زمان از دست دادن حس بویایی میتواند تحت تاثیر عوامل مختلفی قرار گیرد. نوع جراحی بینی از عوامل موثر بر حس بویایی افراد زیباجو است.
روشهایی همانند رینوپلاستی یا جراحی سینوس ممکن است تاثیرات متفاوتی بر عملکرد حس بویایی داشته باشند. به عنوان مثال جراحی سینوس به طور مستقیم بر مسیرهای بویایی بینی تاثیر میگذارند. در ضمن آناتومی بینی افراد نیز در بروز این عارضه موثر است و به همین دلیل همه افراد حس بویایی خود را از دست نمیدهند.
ساختار بینی هر فرد منحصر به فرد است و تغییرات حاصل از جراحی بینی میتواند بر نحوه عملکرد حس بویایی تاثیر بگذارد. وسعت جراحی نیز از دیگر فاکتورهایی است که امکان دارد به کاهش حس بویایی افراد زیباجو منجر شود. جراحیهای گسترده شرایط مهیاتری برای از بین بردن حس بویایی موقت یا دائمی دارند.
بدین ترتیب شما نیز میتوانید جزء دسته افرادی باشید که بعد از جراحی بینی حس بویایی خود را از دست نمیدهند. برای رسیدن به این خواسته کافی است، از مراقبت های بعد از جراحی بینی و توصیه متخصص خود پیروی کنید. همچنین باید در دوره نقاهت نیز باید به خوبی استراحت کنید و از داروهای تجویز شده نیز کمک بگیرید.
دلایل از بین رفتن حس بویایی بعد از عمل بینی
از بین رفتن حس بویایی بعد از جراحی بینی به دلایل مختلفی اتفاق میافتد. برای مثال تورم و التهاب بعد از عمل از دلایل اصلی بروز این عارضه هستند. بعد از جراحی مجاری بینی شما متورم و ملتهب میشوند. این تورم میتواند جریان هوا را مسدود کند و گیرندههای بویایی مسئول تشخیص بو را نیز تحت تاثیر قرار دهد.
همچنین با وارد شدن ضربه به اعصاب بویایی این امکان وجود دارد که شما حس بویایی خود را از دست بدهید. به زبان ساده اعصاب بویایی که برای این حس بسیار مهم هستند ممکن است در حین جراحی آسیب ببینند. این آسیب نیز ممکن است به از دست دادن موقت یا دائمی حس بویایی منجر شود.
بروز تغییرات در آناتومی بینی بعد از عمل نیز میتواند از دیگر دلایل از دست دادن حس بویایی بیماران باشد. جراحی بر روی ساختار مجاری بینی تغییراتی ایجاد میکند.
این تغییرات میتوانند بر نحوه جریان هوا از طریق بینی و نحوه تشخیص بوها تاثیر بگذارند و در نهایت باعث شوند افراد زیباجو بعد از جراحی حس بویایی خود را از دست بدهند. برخی دیگر از دلایل بروز این عارضه بعد از عمل را در بخشهای بعدی معرفی میکنیم.
اسکار حاصل از عمل بینی
تشکیل بافت اسکار در مجرای بینی میتواند در عملکرد طبیعی حس بویایی شما اختلال ایجاد کند و در نهایت حس بویایی یا این توانایی شما کاهش مییابد. بنابراین اسکار نیز از دلایل بروز عارضه از بین رفتن حس بویایی بعد از جراحی بینی است که بیش از هر چیزی به تخصص جراح بینی بستگی دارد.
عدم توجه به مراقبتهای بعدی از عمل
اگر بیماران پس از جراحی به مراقبت های بعد از عمل بینی پایبند نباشند و از اسپریهای بینی یا سایر داروهای تجویز شده استفاده نکنند، شاهد کاهش حس بویایی خود خواهند بود. این داروها و اسپریها یا محلولهای تجویز شده میتوانند به طور موقت یا دائمی بر حس بویایی شما تاثیر مثبت داشته باشند. البته که باید به منظور استفاده از آنها براساس توصیه متخصصان پیش روید.
اختلالات مخاط بینی
غشاهای مخاطی بینی برای بهبود کامل به زمان نیاز دارند. از آنجایی که عملکرد آنها بر روی حس بویایی بینی بسیار موثر است، تا زمانی که کارایی مخاط بینی عادی نشود، شما ممکن است حس بویایی اولیه خود را نداشته باشید. البته مخاط بینی به طور معمول در طول دوره نقاهت بعد از جراحی بهبود مییابد.
روند بهبود حس بویایی بعد از عمل بینی
بهبود حس بویایی بعد از جراحی بینی به عوامل مختلفی بستگی دارد. چند روز اول پس از جراحی برای مشاهده روند بهبودی بسیار مهم است؛ زیرا تورم، کبودی و گرفتگی بینی در این روزها خیلی زیاد خواهد بود. این علائم به طور موقت بر حس بویایی شما تاثیر میگذارند.
در ادامه باید به طور منظم با جراح خود ملاقات داشته باشید. متخصص میتواند بهترین راهنماییها را در مورد مدیریت وضعیت و توانایی بویایی شما ارائه دهد. استفاده از اسپری بینی و محلول شستشوی سالین نیز از دیگر مسائل موثر در بهبود و بازیابی حس بویایی بعد از جراحی بینی خواهد بود.
در واقع شستشوی بینی بعد از عمل به بهبود حس بویایی شما کمک میکند؛ زیرا با این کار مجاری بینی شما همچنان مرطوب میماند. البته که استفاده از شستشوی نمکی یا اسپریهای بینی نیز روشی کارآمد خواهد بود. داشتن انتظارات واقعبینانه از جراحی بینی نیز میتواند به بهبود یا بازیابی حس بویایی شما کمک کند.
چه مدت بعد از عمل بینی حس بویایی خود را به دست میآوریم؟
بسیاری از بیماران ممکن است به دلیل تورم و احتقان دچار کاهش حس بویایی شوند یا اینکه حس بویایی آنها با تغییراتی همراه خواهد بود. این مشکل امری رایج و اغلب موقتی است. با کاهش تورم و باز شدن تدریجی مجرای بینی، بیماران طی هفته اول تا 4 متوجه بهبودی حس بویایی خود میشوند.
در ادامه طی یک تا 3 ماه بعد از عمل افرادی که جراحی انجام دادهاند با پیشرفت و بهبود حس بویایی خود روبرو خواهند شد. در نظر داشته باشید بیشتر افراد در عرض چند هفته تا چند ماه بعد از عمل بینی حس بویایی خود را دوباره به طور کامل به دست میآورند.
همچنین ممکن است برخی طی بازه زمانی 3 تا 6 ماه بعد از جراحی بینی حس بویایی خود را دوباره تجربه کنند. به عبارت دیگر در برخی افراد بازگشت این حس در دوره زمانی طولانی رخ میدهد. اگر بازگشت حس بویایی شما بعد از رینوپلاستی بیشتر از این دوره ادامه پیدا کند، باید برای ارزیابی شرایط بینی عمل شده خود به سراغ جراح بروید.
نکات ضروری برای تقویت حس بویایی بعد از عمل بینی
اگر نگران بازیابی حس بویایی خود پس از جراحی بینی هستید، میتوانید از استراتژیهای ضروری در این روند استفاده کنید. به منظور بهبود حس بویایی خود بعد از جراحی بینی، بهتر است رایحههای مختلف یا ادویههای بودار را به طور دائم در نزدیکی خود قرار دهید.
این روش میتواند در بهبود حس بویایی شما موثر باشد. برخی دیگر از نکات کاربردی در بهبود حس بویایی را در ادامه ذکر میکنیم:
- هیدراته بمانید: نوشیدن آب زیاد میتواند به هیدراته نگهداشتن غشاهای مخاطی شما کمک کند و از عملکرد بینیتان حمایت خواهد کرد.
- از مواد محرک اجتناب کنید: از دود، عطرهای قوی و سایر محرکهایی که میتوانند تورم بینی را تشدید کنند و روند بهبودی شما را تحت تاثیر قرار دهند، دوری کنید.
- رژیم غذایی سالم داشته باشید: خوردن یک رژیم غذایی متعادل و غنی از ویتامینها یا مواد معدنی میتواند به بهبود کلی شما کمک کند. غذاهای حاوی روی، همانند مغزها و دانهها برای عملکرد حس بویایی مفید هستند.
- با جراح بینی مشورت کنید: اگر در مورد حس بویایی خود پس از جراحی نگرانی دارید با جراح منتخب خود تماس بگیرید تا راهنمایی و راهحلهای مشخصی را در اختیار شما قرار دهد.
روشهای درمانی برای بازگشت حس بویایی بعد از عمل بینی
بازیابی حس بویایی پس از جراحی بینی میتواند فرآیند کند و تدریجی باشد اما روشهایی وجود دارند که به بهبود این عارضه کمک میکنند. در واقع استراتژیهای درمانی مختلفی برای بهبود حس بویایی بعد از رینوپلاستی وجود دارند که باید آنها را در دوره نقاهت خود به کار بگیرید. برخی از روشهای درمانی موثر را در ادامه شرح میدهیم:
- استفاده از محلولهای نمکی: استفاده از محلولهای نمکی برای شستشوی مجاری بینی میتواند به پاکسازی مخاط و ضایعات بینی کمک کند، همچنین التهاب آن نیز بهبود مییابد. بنابراین حس کردن بوهای مختلف دوباره امکانپذیر خواهد بود. اسپری سالین نوعی محلول نمکی موثر برای شستشوی بینی بعد از رینوپلاستی است.
- استفاده از استروئیدهای موضعی: اسپریهای بینی که متخصصان تجویز میکنند حاوی کورتیکواستروئید هستند و میتوانند به کاهش التهاب در مجاری بینی کمک کنند. برای دریافت نتیجه مورد نظر باید دوز مورد نظر از این ماده را در زمان مناسبی که متخصص تجویز میکند، استفاده کنید.
- کمک گرفتن از روشهای آموزش حس بویایی: باید بینی خود را در معرض رایحههای مختلف قرار دهید تا به بازگشت مجدد حس بویایی خود کمک کنید. برای این کار از رایحههای آشنا و مطبوع همانند اسانس، ادویه یا عطر کمک بگیرید و روزانه چند دقیقه بر روی آنها تمرکز داشته باشید.
- اجتناب از عوامل تحریککننده: به حداقل رساندن قرار گرفتن در معرض دود، بوهای قوی و آلرژنها میتواند به محافظت از بافتهای بینی در حال بهبودی کمک کند. در واقع از استعمال دخانیات خودداری کنید و از مناطقی که دارای رایحههای قوی و آلاینده هستند دور بمانید.
- نوشیدن آب کافی: در بخشهای قبلی نیز گفتیم هیدراته ماندن به سلامت کلی بدن شما کمک میکند و میتواند به رقیق شدن مخاط و بهبود عملکرد بینیتان کمک کند. در طول روز مایعات فراوان بنوشید.
نتیجه گیری
در این راهنما توضیح دادیم که جراحی بینی میتواند به طور قابل توجهی بر حس بویایی شما تاثیر بگذارد. درک تغییرات احتمالی حس بویایی و بازیابی آن میتواند به شما کمک کند تا با خیال آسودهتری بینی خود را عمل کنید. البته که از دست دادن حس بویایی بعد از رینوپلاستی امری رایج است و با گذر زمانی نه چندان طولانی به طور خودکار بهبود مییابد.
ناگفته نماند تخصص فرد جراح نیز در حفظ حس بویایی افراد زیباجو بعد از عمل بینی بسیار مهم است. اگر از افراد متخصص کمک بگیرید کمتر با عوارض بعد از رینوپلاستی روبرو میشوید. دکتر علی شفیعی متخصص گوش، حلق و بینی یکی از جراحان حرفهای در زمینه انجام عملهای زیبایی باکیفیت همانند عمل بینی است که مطبی مجهز از وسایل و امکانات به روز دارد.