dr Ali shafiee

علل جابجایی غضروف بعد عمل

بلافاصله بعد از عمل بینی نمی‌توانید با نتیجه دلخواه خود روبرو شوید، بلکه باید طبق دستورالعمل‌های جراح پیش روید و براساس مراقبت‌های توصیه شده، دوران نقاهت و بهبودی بینی خود را پشت سر بگذارید. یکی از عوارض بالقوه‌ای که بعد جراحی رخ می‌دهد، جابجایی غضروف بعد از رینوپلاستی است که متاسفانه این عارضه بر روی نتیجه ظاهری و عملکرد کلی بینی شما تاثیرگذار خواهد بود. به عنوان یک متقاضی عمل بینی باید با تمام عوارض ناخواسته این جراحی به خصوص جابجایی غضروف آشنا شوید. برای درک بهتر علل این عارضه و روش‌های درمان آن به راهنمای زیر توجه کنید.

علل جابجایی غضروف بعد عمل

آشنایی با انواع غضروف بینی

غضروف بینی در ساختار و عملکرد کلی بینی شما تاثیرگذار است. به طور کلی 4 نوع غضروف در بینی وجود دارد که هر یک از آنها اهداف خاصی را دنبال می‌کنند. بنابراین متخصصان باید قبل از عمل بینی از آناتومی این غضروف‌ها باخبر باشند تا کمترین آسیب به آنها وارد شود. در ادامه این 4 نوع غضروف را معرفی می‌کنیم:

  • غضروف تیغه بینی: ظاهری شیشه‌ای و صاف دارد و از انعطاف‌پذیری بالایی برخوردار است.
  • غضروف آلار کوچک: ترکیبی از کلاژن است و استحکام بالایی دارد.
  • غضروف جانبی: این غضروف در حفظ شکل بینی نقش مهمی داشته و برای عبور جریان هوا نیز بسیار مهم است.
  • غضروف آلار بزرگ: در برابر فشار مقاوم است و بینی را به ساختارهای دیگر متصل می‌کند.

منظور از جابجایی غضروف چیست؟

جابجایی غضروف بعد از عمل بینی در واقع ساختار نامناسب بینی بعد از جراحی خواهد بود. جابجایی غضروف با تغییر شکل بینی، مشکلات تنفسی و نارضایتی از نتایج رینوپلاستی همراه است. این عارضه در هر دو روش رینوپلاستی و سپتوپلاستی امکان‌پذیر بوده و با تغییر شکل کلی بینی قابل تشخیص خواهد بود.

در برخی از بیماران حتی موقعیت کلی بینی آنها نیز تغییر می‌کند. برای اینکه بینی سالم‌تر و زیباتر داشته باشید باید از بهبودی ساختار بینی خود بعد از جراحی مطمئن شوید و طبق دستورالعمل‌های متخصص یا جراح بینی اقدام کنید.

به منظور بهبود ظاهر بینی یا اصلاح مشکلات ساختاری آن عمل بینی انجام می‌شود. در ادامه باید گفت با توجه به پیچیدگی آناتومی بینی، خطر جابجایی غضروف نیز قابل توجه خواهد بود. احتمال بروز این عارضه زمانی افزایش می‌یابد که از یک متخصص نابلد برای تغییر بینی خود کمک بگیرید. تخصص فرد جراح بر روی نتیجه عمل شما بسیار موثر است.

8 دلیل جابجایی غضروف بینی بعد از عمل

حتی با اینکه سپتوپلاستی به منظور اصلاح انحراف سپتوم، بهبود روند عبور جریان هوا و توسعه عملکرد بینی انجام می‌شود اما در برخی موارد باعث تغییر شکل غضروف خواهد شد. این اتفاق زمانی رخ می‌دهد که از تکنیک‌های مناسب برای عمل بینی استفاده نشود.

در نظر داشته باشید همیشه جراحی زیبایی بینی با عوارض بعد از عمل بینی همراه نیست، گاهی رینوپلاستی اصلاحی و درمانی نیز مشکلاتی در ساختار غضروف شما ایجاد می‌کنند. همیشه براساس تغییرات اعمال شده بر روی آناتومی بینی، احتمال بروز عوارض مختلف همانند جابجایی غضروف وجود دارد. در بخش‌های بعدی 6 دلیل اصلی بروز این اختلال را شرح می‌دهیم.

تکنیک نادرست جراحی بینی

تکنیک جراحی به کار گرفته شده توسط جراح یکی از مهم‌ترین عوامل موثر بر خطر جابجایی غضروف است. اگر غضروف طی فرآیند جراحی به خوبی تحت مراقبت قرار نگیرد، در مراحل بهبودی متوجه جابجایی غضروف بینی خود خواهید شد.

همچنین اعمال برش نادرست بر ثبات کلی ساختار بینی تاثیر دارد. به همین دلیل متخصص باید قبل از شروع روند جراحی و انتخاب تکنیک مناسب، ساختار و آناتومی کلی بینی شما را تحت ارزیابی دقیق قرار دهد.

تجربه جراح

مهارت و تجربه فرد جراح نیز نقش اساسی در به حداقل رساندن عوارض دارد. یک جراح با تجربه پیچیدگی‌های آناتومی بینی شما را به طور کامل درک می‌کند و از جابجایی غضروف در حین عمل جلوگیری خواهد کرد.

ناگفته نماند جراحان مجرب برای تصمیم‌گیری نسبت به انتخاب روش جراحی به سیستم‌های مختلف و به روزی مجهز هستند که تا جای ممکن از بروز عوارض جلوگیری خواهد کرد.

عدم توجه به مراقبت‌های بعد از عمل بینی

مراقبت‌های پس از جراحی نیز برای توسعه و پیشرفت روند بهبودی بسیار مهم هستند و به طور قابل توجهی بر خطر جابجایی غضروف تاثیر می‌گذارند. عدم رعایت این دستورالعل‌ها به بروز عوارض مختلف همانند جابجایی غضروف منجر می‌شود.

برای مثال حرکت یا فعالیت بیش از حد و اعمال فشار زیاد بر روی بینی روند بهبودی شما بعد از عمل را مختل می‌کند. عدم استفاده از اسپلینت یا گچ بینی تجویز شده توسط متخصص ثبات غضروف بینی عمل شده را به خطر می‌اندازد.

شرایط فرد متقاضی عمل بینی

ویژگی‌های فردی متقاضی جراحی بینی بر روی دوره نقاهت و خطر جابجایی غضروف تاثیر دارند. بیماران جوان‌تر شاید غضروف کشسان بیشتری داشته باشند و در نتیجه زودتر از سایر بیماران بهبود پیدا می‌کنند.

شرایطی همانند دیابت یا اختلالات خودایمنی نیز از بهبودی سریع‌تر شما جلوگیری می‌کند و حتی شاید خطر عوارض نیز افزایش یابد. بدین ترتیب علاوه بر مهارت جراح، وضعیت سلامت شما نیز در بروز این عارضه مهم و تاثیرگذار است.

عفونت بعد از عمل بینی

عفونت بعد از رینوپلاستی به التهاب و زخم بینی منجر می‌شود که این عوارض نیز در نهایت به جابجایی غضروف پس از عمل منتهی خواهند شد. ناحیه بینی عمل شده مستعد عفونت است و همین مسئله آمادگی برای روند بهبود را مختل می‌کند.

متاسفانه عفونت بر ثبات و یکپارچگی غضروف نیز تاثیرگذار است. عفونت‌ها زمان بهبودی بعد از عمل را طولانی می‌کنند و حتی احتمال بروز عوارض نیز افزایش می‌یابند.

بافت اسکار ناشی از عمل بینی

بافت اسکار پس از جراحی ایجاد می‌شود و بر عملکرد طبیعی بینی یا ساختار غضروفی نیز تاثیر منفی دارد. در ضمن بافت اسکار باعث چسبندگی بینی می‌شود، عملکرد بینی را محدود می‌کند و به طور بالقوه با جابجایی غضروف همراه است.

بافت اسکار بیش از حد شرایط و ساختار کلی بینی شما را تغییر می‌دهد و در نهایت با دوره بهبودی پیچیده‌ای روبرو می‌شوید.

عدم جایگیری مناسب غضروف بعد از عمل

در برخی از شرایط غضروف بعد از عمل به درستی در جای مناسب خود قرار نمی‌گیرد و به پایداری کامل نمی‌رسد. با توجه به این شرایط بعد از عمل جابجایی غضروف رخ می‌دهد. متاسفانه عدم تثبیت و پایداری غضروف بعد از عمل نیز به تکنیک‌های قابل استفاده و مهارت فرد جراح وابسته است.

وارد شدن فشار خارجی

اگر طی دوره نقاهت و بهبودی خود مراقب بینی‌تان نباشید و به دلایل مختلف همانند بد خوابیدن یا برخورد ضربه ناگهانی فشار زیادی به بینی‌تان وارد شود، احتمال جابجایی غضروف زیاد است. در صورتی که برای توسعه قدرت بینایی خود از عینک استفاده می‌کنید، نباید بعد از جراحی بلافاصله عینک بزنید.

قرار گرفتن عینک بر روی بینی از دیگر دلایل جابجایی غضروف بعد از جراحی محسوب می‌شود. از این رو بعد از عمل به منظور استفاده از عینک با متخصص جراح مشورت کرده و بهترین تصمیم را بگیرید.

علائم و نشانه‌های جابجایی غضروف بعد عمل بینی

شناخت علائم و نشانه‌های این عارضه به درمان سریع و موثر آن کمک می‌کند. برخی از علائم و نشانه‌های مهم و واضح را در ادامه شرح می‌دهیم:

  • تغییر شکل قابل مشاهده: تغییر در شکل بینی نشان‌دهنده این جابجایی است.
  • مشکلات تنفسی: هر گونه مشکل جدید در روند تنفس می‌تواند مشکلی در ساختار بینی را نشان دهد.
  • درد و ناراحتی: درد مداوم، به ویژه در ناحیه غضروف شاید به بروز مشکل منجر شود.
  • بیرون زدگی یا فرورفتگی غضروف بینی: متاسفانه بعد از عمل برخی از بیماران متوجه فرورفتگی نوک بینی یا بیرون زدگی استخوان آن می‌شوند که از علائم بروز جابجایی غضروف است.
  • عدم تقارن در سوراخ‌های بینی: تغییرات کلی و ظاهری بینی همانند عدم تقارن سوراخ های بینی و زاویه‌دار بودن آن از جمله علائم اولیه جابجایی غضروف هستند.
  • خونریزی بینی: بعد از اینکه به بافت‌های داخل بینی آسیب وارد شود و شاهد خونریزی بینی خود باشید، باید گفت جابجایی غضروف رخ داده است.

روش‌های تشخیص جابجایی غضروف بعد از عمل بینی

تشخیص صحیح و انتخاب روش جراحی مناسب، برای درمان موثر امری ضروری است. متخصصان برای تشخیص دقیق این عارضه به چندین روش مختلف نیاز دارند. برای اینکه بتوانند این اختلال را شناسایی کنند از روش‌های زیر استفاده می‌کنند:

  • معاینه فیزیکی بینی: با این روش بینی شما از نظر شکل، ظاهر و عملکرد کلی مورد معاینه قرار می‌گیرد.
  • روش‌های تصویربرداری: اشعه ایکس یا سایر روش‌ها، تصاویر دقیقی از ساختار بینی ارائه می‌دهد.
  • آندوسکوپی بینی: در این روش تشخیصی متخصص یک لوله باریک را به همراه دوربینی کوچک به درون بینی شما فرو می‌کند تا بتواند از بافت‌های داخلی آن باخبر شود. با این روش خیلی راحت می‌توان جابجایی غضروف یا سایر اختلالات بینی را تشخیص داد.

جلوگیری از جابجایی غضروف بعد عمل بینی

همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. بنابراین شما نیز می‌توانید از بروز عارضه جابجایی غضروف بعد از رینوپلاستی نیز جلوگیری کنید. به منظور پیشگیری از این عارضه باید در انتخاب جراح دقت به خرج دهید. هر چه تجربه و سابقه جراح در حوزه عمل بینی بیشتر باشد، به طور حتم نتیجه عمل بهتر خواهد بود.

بدین ترتیب باید جراحی مجرب انتخاب کنید که در حوزه سپتوپلاستی و رینوپلاستی تجربه و تخصص کافی داشته باشد. یکی دیگر از روش‌های جلوگیری از جابجایی غضروف، پیروی از توصیه‌ها یا مراقبت‌های بعد از عمل بینی است که استراحت زیاد و محدودیت فعالیت‌ها را شامل می‌شود.

به طور کلی برای جلوگیری از بروز عارضه یا اختلال جابجایی غضروف باید در جلسات قبل از آغاز جراحی شرکت کنید. طی این جلسات انتظارات و خواسته‌های خود را ذکر کرده و از نظر جسمی و ذهنی خود را برای تغییرات قابل توجه بینی‌تان آماده کنید.

روش‌های درمان جابجایی غضروف بعد عمل بینی

خبر خوب اینکه در برخی موارد تنها با اجرای ملاحظات محافظه کارانه می‌توان به راحتی از عدم جابجایی غضروف خود مطمئن شد. در موارد خفیف متخصصان شاید براساس وضعیت شما روش‌های درمان ساده‌تری را توصیه کنند؛ زیرا بعد از عمل با علائم قابل توجه جابجایی غضروف روبرو نیستید.

تمرینات هدفمند نیز به تقویت بافت‌های اطراف بینی جراحی شده و بهبود عملکرد آن کمک می‌کند. در صورت عدم موفقیت روش‌ها و توصیه‌های تجویزشده توسط متخصص، باید برای عمل ترمیمی بینی یا جراحی مجدد آماده شوید.

طی این روش جراحی پزشک ساختار بینی را دوباره تنظیم می‌کند و به بازسازی غضروف برای بازگرداندن آناتومی اصولی کمک خواهد کرد. برخی از روش‌های درمانی این عارضه عبارت هستند از:

  • مصرف داروهای ضد التهاب
  • مصرف داروهای مسکن تجویز شده توسط متخصص
  • پیروی از مراقبت‌های اولیه و ثانویه بعد از عمل
  • قرار گرفتن تحت نظارت کامل یک متخصص
  • انجام جراحی ترمیمی بینی
  • انجام جراحی پیوند غضروف

دوره زمانی لازم برای بهبودی غضروف بعد از عمل

مدت زمانی که غضروف بینی بهبود می‌یابد به عوامل مختلفی همانند نوع تکنیک جراحی، وضعیت سلامت فرد بیمار و توانایی او در رعایت مراقبت‌های بعد از عمل بستگی دارد. برای مثال طی یک تا 2 هفته اول بعد از جراحی تورم و کبودی بینی زیاد است و غضروف بینی در حال حفظ ثبات خود خواهد بود.

طی این هفته‌های باید از فعالیت سنگین و حرکات خیلی خطرناک اجتناب کرد. طی هفته 3 تا 6 نیز غضروف در موقعیت جدید خود قرار می‌گیرد و شما متوجه کاهش تورم و بهبود بینی خود می‌شوید. در ادامه باید گفت بین 3 تا 6 ماه بعد از عمل بهبودی کامل شما در حال توسعه است.

در واقع طی این دوره زمانی غضروف تقویت شده و در موقعیت مناسب خود قرار می‌گیرد. در حالی که بهبودی اولیه در عرض چند ماه اتفاق می‌افتد نتایج نهایی تا یک سال بعد قابل مشاهده خواهند بود. در واقع غضروف بینی بعد از عمل برای بهبودی و بازسازی کامل به یک سال زمان نیاز دارد.

سخن آخر

جابجایی غضروف بعد از جراحی بینی با چالش‌های مختلف همراه است و بر نتیجه عمل زیبایی یا عملکرد بینی تاثیر دارد. با درک علل مختلف بروز این عارضه از تکنیک‌های جراحی گرفته تا عوامل مربوط به سلامت فردی، راحت‌تر می‌توانید برای به حداقل رساندن احتمال بروز این اختلال اقدام کنید.

در این راهنما توضیح دادیم که تجربه و مهارت جراح در جلوگیری از مشکل جابجایی غضروف بسیار موثر است. پس با انتخاب یک متخصص حرفه‌ای گوش، حلق و بینی همانند دکتر علی شفیعی لازم نیست نگران عوارض بعد از عمل همانند جابجایی غضروف باشید.

این متخصص مطبی مجهز و تیمی حرفه‌ای دارد که در تمام زمینه‌های مربوط به عمل‌های زیبایی به خصوص رینوپلاستی سابقه خوبی کسب کرده‌اند.