نکروز بعد جراحی بینی و علل آن
جراحی بینی یا رینوپلاستی یک عمل زیبایی محبوب است که میتواند شکل بینی را تغییر دهد، تنفس شما را بهبود بخشد و هارمونی میان اجزای صورتتان را افزایش دهد. با این حال، این عمل جراحی پرطرفدار نیز همانند هر جراحی دیگری، خطرات یا عوارض احتمالی به همراه دارد. یکی از جدیترین عوارضی که ممکن است بعد از جراحی بینی ایجاد شود، نکروز نام دارد. به طور حتم این کلمه زیاد به گوشتان خورده است اما شاید با مفهوم اصلی آن آشنایی نداشته باشید. در این مطلب به طور مفصل در مورد نکروز بعد جراحی بینی، علل، علائم، روشهای درمانی و نحوه پیشگیری از این عارضه را به طور مفصل توضیح میدهیم.
بررسی عارضه نکروز
نکروز به مرگ سلولها یا بافتهای بدن به دلیل کمبود خون، عفونت یا آسیب اشاره دارد. در زمان جراحی بینی اگر بافتهای بینی از جریان خون کافی محروم شوند، نکروز رخ میدهد. این وضعیت میتواند به عوارض قابل توجهی از جمله نگرانیهایی در مورد نتیجه عمل و مشکلات تنفسی منجر شود.
مرگ یا از بین رفتن پوست بینی و استخوان آن سبب میشود بینی شما سیاه به نظر رسد. با اینکه نکروز یکی از عوارض نادر بعد از عمل جراحی است اما در برخی از افراد بروز میکند و باعث ناراحتی آنها میشود. این عارضه نیز همانند هر عارضه دیگری با کمک متخصصان قابل درمان خواهد بود.
آشنایی با انواع نکروز
نکروز تنها به معنای از بین رفتن یا مرگ استخوان و بافت بینی نیست بلکه این امکان وجود دارد که حتی غضروف بینی فرد بیمار نیز دچار آسیب شود. در اغلب موارد نوک بینی به این عارضه دچار خواهد شد که متاسفانه تاثیر منفی زیادی بر روی ظاهر فرد بیمار دارد. این عارضه مربوط به عمل بینی به انواع مختلفی دستهبندی شده است که در ادامه آنها را نام میبریم:
- نکروز ایسکمیک: این نوع عارضه زمانی رخ میدهد که جریان خون به بافت بینی محدود شده یا به طور کامل مسدود میشود و در نهایت مرگ سلولی در بینی رخ میدهد.
- نکروز عفونی: این نوع از عارضههای بعد از عمل بینی به دلیل عفونتهایی رخ میدهد که آسیب بافتی به همراه دارند.
- نکروز شیمیایی: قرار گرفتن در معرض مواد سمی میتواند منجر به مرگ سلولی شود که البته شما بعد از جراحی بینی خود با این نکروز روبرو نخواهید شد.
- نکروز انعقادی: عارضهای که طی آن سلولهای استخوان به کمبود اکسیژن دچار میشوند.
- نکروز آبکی: شبیه به نکروز عفونی است و به دلیل عفونتهای حاد یا شدید رخ میدهد.
- نکروز پنیری: زمانی که در بافت استخوان بینی شما لخته خون به وجود میآید این نوع از نکروز رخ میدهد. همانطور که از نام این عارضه مشخص است، ظاهری شبیه به پنیر دارد.
علل نکروز بینی بعد از جراحی
درک علل نکروز بعد جراحی بینی برای بیماران امری ضروری است. همچنین متخصصان نیز با بررسی علل بروز این عارضه میتوانند خطرات مربوط به آن را کاهش دهند. اگر عروق بدن شما به خوبی کار خود را انجام ندهند، این عارضه بعد از عمل بینی اتفاق میافتد.
همچنین دستکاری افراطی بافت بینی باعث میشود بخشی از این بافت آسیب ببیند و همین مسئله در نهایت باعث بروز نکروز میشود. بیمارانی که بعد از جراحی بینی از راکوتان به طور نادرستی استفاده میکنند با این عارضه روبرو خواهند شد.
به طور کلی اگر خون به بافت بینی عمل شده دسترسی پیدا نکند یا اکسیژن لازم به سلولهای بافتی ناحیه جراحی شده دست نیابد، بافت بینی شما دچار تغییر رنگ و عارضه نکروز میشود. در بخشهای بعدی برخی از شایعترین دلایل بروز نکروز را بعد از رینوپلاستی در تهران به طور خلاصه شرح میدهیم.
جریان خون ضعیف
بروز نکروز بعد جراحی بینی
بینی دارای شبکه پیچیدهای از رگهای خونی است که اکسیژن و مواد مغذی را به بافتها میرساند. اگر این عروق در حین جراحی بینی آسیب ببینند یا جریان خون پس از عمل مختل شود، نکروز رخ میدهد. عواملی که میتوانند خونرسانی به بافتهای بینی را کاهش دهند عبارت هستند از:
- برداشتن بیش از حد بافت بینی: اگر متخصصی غیرحرفهای را انتخاب کنید که بافت یا غضروف بینی شما را در حین جراحی بیش از حد بردارد، ساختارهای باقیمانده از بینی شما ممکن است جریان خون کافی دریافت نکنند.
- ترومای جراحی: آسیب به عروق خونی بینی در طول عمل میتواند منجر به نکروز ایسکمیک شود.
عفونت
عفونت ممکن است بعد از هر عملی رخ دهد. اگر باکتریها به محل جراحی حمله کنند، میتوانند باعث التهاب و آسیب بافت بینی شما شوند و در نهایت نکروز رخ میدهد. عواملی که ممکن است خطر عفونت را بعد از عمل بینی افزایش دهند در ادامه نام میبریم:
- بهداشت ضعیف: بیتوجهی به مراقبت های بعد از عمل بینی و شستشوی بینی بعد از عمل میتواند منجر به عفونت شود.
- شرایط سلامتی: شرایطی همانند دیابت یا اختلالات سیستم ایمنی میتواند افراد را مستعد ابتلا به عفونت کند.
مصرف سیگار
سیگار یک عامل خطرناک و شناخته شده برای عوارض مختلف پس از جراحی است که بیش از هر چیز دیگری با نکروز همراه خواهد بود. نیکوتین رگهای خونی را منقبض میکند و جریان خون را برای رسیدن به بافتهای بینی محدود خواهد کرد. این روند نیز میتواند به طور قابل توجهی خطر مرگ بافت بعد از عمل بینی را افزایش دهد.
بیماریهای زمینهای
برخی از بیماریها و شرایط خاص پزشکی میتوانند احتمال این عارضه بعد از عمل بینی را افزایش دهند. در قسمتهای قبلی نیز ذکر کردیم که برخی از مریضیهای خاص باعث میشوند افراد نکروز را بعد از جراحی بینی خود تجربه کنند. دو مورد از این بیماریها را در ادامه ذکر میکنیم:
- دیابت: کنترل ضعیف قند خون میتواند روند بهبودی را مختل کند و خطر عفونت را افزایش دهد، بنابراین امکان بروز نکروز افزایش مییابد.
- اختلالات خودایمنی: شرایطی که بر جریان خون و بهبود بافت تاثیر میگذارد، ممکن است خطر بروز این عارضه را بعد از جراحی افزایش دهد.
حرفهای نبودن فرد جراح
مهارت و تجربه جراح نقش مهمی در به حداقل رساندن خطر بروز این عارضه دارد. تکنیکهای جراحی ناکافی همانند ایجاد برش نامناسب یا دستکاری بیش از حد بافت بینی میتواند منجر به بروز عوارض مختلفی شود که مرگ بافت بینی یکی از این عارضهها است.
برای اینکه از شر عوارض بعد از جراحی بینی خلاص شوید و با مشکلات کمتری دست و پنجه نرم کنید، توصیه میکنیم در انتخاب جراح بینی خود دقت زیادی به خرج دهید. به عبارت دیگر سعی کنید از پزشکان کمک بگیرید که در حوزه جراحی بینی سابقه و تجربه بالایی داشته باشند.
تزریق کورتون و نکروز بینی
یکی از بهترین روشها برای کاهش تورم بینی بعد از جراحی، تزریق کورتون است اما باید به موقع و با دوز مناسب به بینی جراحی شده تزریق شود. اگر کورتون به اندازه کافی به بینی جراحی شده تزریق نشود، تورم بینی کاهش پیدا نمیکند و در نتیجه بروز تورم شدید، بافت بینی آسیب میبیند و حتی میمیرد که در نهایت نکروز رخ میدهد.
علائم نکروز بعد جراحی بینی
شناخت علائم اولیه نکروز بعد جراحی بینی برای درمان سریع و مداخله روشهای درمانی امری بسیار مهم است. علائم این عارضه با توجه به شدت و وسعت شرایط نامساعد هر فرد متغیر است. به طور کلی برخی از علائم این عارضه عبارت خواهند بود از:
- تغییر رنگ بینی: ناحیه آسیب دیده بینی شما ممکن است با تغییرات رنگی غیرعادی دیده شود. بافت سالم بینی به طور معمول صورتی یا گوشتی رنگ است، در حالی که بافت نکروز بینی شما به رنگ بنفش تیره، سیاه و زرد خواهد بود.
- تورم و درد: افزایش تورم بینی و درد در اطراف محل جراحی میتواند نشاندهنده عوارضی از نکروز بینی بعد از عمل باشند. در حالی که میزان کمی تورم بعد از جراحی بینی طبیعی است اما اگر تورم بینی شما افزایش یافت و بدتر شد باید برای ارزیابی آن دست به کار شوید.
- بوی بد: بوی بد ناشی از محل جراحی میتواند نشانه عفونت و مرگ بافت باشد و شما نباید این علائم را بعد از عمل بینی خود نادیده بگیرید.
- بروز زخم: در موارد شدید، پوست شما نیز آسیب میبیند و در نهایت زخم بازی را بر روی پوست خود مشاهده خواهید کرد. این وضعیت نیز بسیار خطرناک و مهم است که باید بلافاصله به متخصصی حرفهای مراجعه کنید.
- تب و لرز: پاسخ سیستمیک تب یا لرز ممکن است نشاندهنده عفونت باشد که در صورت عدم درمان به موقع میتواند نکروز رخ دهد.
نحوه تشخیص نکروز بعد جراحی بینی
اگر علائم ذکر شده در بالا را بعد از عمل بینی خود مشاهده میکنید، بهتر است به سراغ متخصصی بروید که در این زمینه شما را راهنمایی کند و بتواند شرایط بینی شما را خیلی فوری تحت ارزیابی قرار دهد. متخصص از طریق روشهای زیر میتواند بروز نکروز در بینی شما را تشخیص دهد:
- معاینه فیزیکی: جراح محل جراحی بینی شما را از نظر علائم این عارضه، عفونت یا سایر عوارض مورد معاینه دقیق قرار میدهد تا از سلامت بینی عمل شده شما مطمئن شود.
- تصویربرداری: در برخی موارد، روشها یا تکنیکهای تصویربرداری همانند سونوگرافی یا سی تی اسکن ممکن است برای ارزیابی جریان خون یا زنده بودن بافت بینی شما تجویز شده و به کار گرفته شود.
- آزمایش خون: آزمایش خون میتواند به شناسایی عفونتهای زمینهای یا سایر مشکلات سیستمیک که منجر به بروز نکروز میشوند، کمک کند.
تکنیکهای پیشگیری از نکروز بعد جراحی بینی
پیشگیری از نکروز برای دستیابی به نتیجه موفقیتآمیز پس از عمل بینی بسیار مهم است. در این بخش برخی از استراتژیهای کاربردی برای به حداقل رساندن خطر این عارضه را نام میبریم:
- انتخاب یک جراح باتجربه
- پیروی از دستورالعملهای تجویز شده توسط متخصص جراح
- رعایت نکات بهداشتی بعد از عمل بینی
- عدم مصرف سیگار
- پرهیز از نوشیدنیهای الکلی
- جدی گرفتن علائم اولیه این عارضه
- ملاقات متخصص جراح به طور منظم بعد از عمل بینی
روشهای درمان نکروز بعد جراحی بینی
خطر احتمال بروز نکروز بعد جراحی بینی
بعد از اینکه علائم این عارضه را بر روی بینی خود مشاهده کردید، باید به سراغ متخصص جراح بروید و متخصص بعد از اطمینان یافتن از وضعیت بینی شما، بهترین روش درمانی را تعبیه میکند. در نظر داشته باشید درمان این عارضه بعد از عمل بینی به شدت و میزان مرگ بافتهای بینی بستگی دارد. برخی از روشهای موثر برای رفع نکروز بعد جراحی بینی را در ادامه توضیح میدهیم:
- مصرف دارو: برخی از داروها همانند آنتی بیوتیک میتوانند برای مبارزه با عفونت و جلوگیری از آسیب بیشتر بافت بینی جلوگیری کنند. همچنین شما با مصرف داروهای تجویز شده یا مسکن میتوانید ناراحتی مربوط به این عارضه را مدیریت یا تحمل کنید.
- جراحی: در موارد شدیدتر نکروز تنها با جراحی از بین میرود. برای مثال متخصصان بافت نکروز شده را برمیدارند تا به بهبود شما کمک کنند یا از گسترش عفونت جلوگیری خواهند کرد. علاوه بر این روش، عمل ترمیمی بینی نیز میتواند در بازگرداندن ظاهر و عملکرد بینی موثر باشد.
- مراقبت از زخم بعد از عمل بینی: مراقبت مناسب از زخم ایجاد شده بر روی ناحیه جراحی امری ضروری است. شما باید ناحیه جراحی شده را تمیز نگهدارد. پیروی از دستورالعملها و مراقبتهای بعد از عمل بینی برای به حداقل رساندن خطر عفونت امری مهم است. تغییر یا تعویض منظم پانسمان برای خشک و تمیز نگهداشتن ناحیه جراحی شده امری ضروری است.
سخن آخر
عارضه نکروز بعد از جراحی بینی یکی از عوارض جدی است که میتواند به طور قابل توجهی بر نتیجه نهایی جراحی بینی و عملکرد آن تاثیر بگذارد. درک علل، علائم و روشهای پیشگیری یا درمانی این عارضه به بیماران کمک میکند تا سریعتر عوارض ناشی از جراحی بینی خود را تشخیص دهند و با کمک متخصص جراح خود آن را رفع کنند.
برای اینکه عوارض ناشی از جراحی بینی را به حداقل برسانید باید از متخصصان حرفهای کمک بگیرید. یکی از متخصصان حرفهای که در زمینه عمل بینی با کمترین عوارض تجربه و سابقه درخشانی دارد، دکتر علی شفیعی متخصص گوش، حلق و بینی است. از جمله خدمات حرفه ای این جراح شامل، جراحی بینی طبیعی، جراحی بینی فانتزی و انواع جراحی و تزریقات زیبایی است مطب این پزشک تجهیزات کامل برای عمل بینی را دارد که باعث شده بسیاری از بیماران طرفدار دکتر شفیعی شوند.